El Teatre del Coro de Sentmenat acull el dissabte 10 de maig al matí (11h) l’acte de lliurament de la 2a edició dels Premis Morratxa de la Dansa Catalana d’Arrel Tradicional, uns guardons que volen visibilitzar i reconèixer la tasca que han fet els esbarts durant l’any passat. L’Agrupament d’Esbarts Dansaires i l’Obra del Ballet Popular, organitzadors del certamen, entregaran guardons en quatre categories: entitat, persona, mitjà local i activitat singular.
La primera categoria premiarà aquella entitat que hagi destacat per la seva aportació rellevant en la dansa catalana d’arrel tradicional durant l’any passat; el guanyador sortirà entre els quatre finalistes, Esbart Albada de Tàrrega, Esbart Rosa d’Abril de Castellterçol, Esbart Sant Joan Despí i Esbart Santa Tecla de Tarragona.
La medalla al mèrit a la Dansa, continuadora del guardó que atorgava l’Obra del Ballet Popular, reconeixerà la trajectòria d’un ballador, director, coreògraf o col·laborador. Els finalistes són Conxita Armengol, de l’Esbart Dansaire de Granollers, i Anna Bigas, de l’Esbart Català de Dansaires.
El premi Morratxa de comunicació local se’l disputaran Ràdio Sabadell, Vallès Oriental Televisió. Finalment, també s’atorgarà el premi a una activitat singular: un estudi, treball de difusió, recuperació, registre o publicació sobre dansa catalana d’arrel tradicional, realitzat l’any 2024 i que hagi contribuït a la difusió i conservació del patrimoni immaterial en l’àmbit de la dansa d’arrel catalana.
Tastet d’espectacles
L’acte de lliurament també vol servir per mostrar la vitalitat dels esbarts i reconèixer aquells que han estrenat un espectacle durant l’any 2024. Així, en la gala es podrà veure un fragment de tres peces: A plaça, de l’Esbart Sant Feliu, un viatge dansat al Sant Feliu de Llobregat del segle XIX a través de les seves festivitats i els oficis; Som Origen, de Som Riu d’Or, de Sant Fruitós de Bages, que s’endinsa en les arrels de l’entorn cultural Català, i Boira, on l’Esbart Sant Martí de l’Ateneu Torrellenc experimenten amb la dansa catalana. També es farà un homenatge a l’Esbart Sant Cugat, que aquest any celebra cinquanta anys.
Font: Elena Calzada, Revista Tornaveu
Deixeu un comentari