La Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca (El Coro), va ser fundada l’any 1895 per un grup de treballadors del camp i de les fàbriques de teixits que, després de la llarga jornada de treball d’aquella època, s’aplegaven a l’antiga cerveseria Valentí del carrer de Caldes, on van decidir formar un cor seguint els valors de Josep Anselm Clavé.
El 1908, quan el nombre de socis s’havia triplicat, van comprar un terreny dins del poble al costat de la carretera per construir els seus propis locals. Així, els impulsors, es van posar mans a l’obra només comptant amb el treball voluntari i els seus estalvis. Tant la construcció del primer edifici com la de la sala d’actes el 1911, van convertir-se en un autèntic esclat de voluntariat com mai no s’havia vist a Sentmenat. Amb la finalitat d’obtenir diners per finançar l’obra, la Societat Coral va emetre accions voluntàries de cinc pessetes i obligacions de vint-i-cinc pessetes a un interès del tres per cent anyal, que van ser comprades majoritàriament pels mateixos socis.
En aquell temps, el mestre i director de la coral era en Josep Olivella i Astals, qui va exercir aquest càrrec fins a la Guerra Civil. Acabada l’obra de construcció dels locals, s’hi celebraven concerts de cant convidant-ne a altres corals dels pobles de la rodalia. També s’hi feia ball, cinema, ballades de sardanes, representacions teatrals i cantades de caramelles.
El 18 de febrer de l’any 1927, la Societat Coral va crear la secció de Cooperació i Consum Agrícola per proveir als associats de tot el necessari per a la vida a un preu just. Aquell mateix any també es va instal·lar en els locals de la Societat un molí fariner. Fins aleshores al poble no n’hi havia cap i calia anar a moldre a Caldes de Montbui o a Palau.
Durant la Guerra Civil, a la Societat hi va haver el sindicat anarquista de la C.N.T. En acabar la guerra, la ” Comisión Calificadora de Bienes Sindicales Marxistas”, va decidir que els locals de la Societat fossin expropiats emparant-se en la “Ley de Resposabilidades Politicas” del 1939. D’aquesta manera, els seus fundadors se sentiren desenganyats i amb la recança d’haver estat desposseïts d’allò que havien aixecat amb tant esforç.
L’any 1949 i en el marc de l’hostilitat contra tot el que fos català, el jove Josep Duran i Mer, que havia estudiat música, va organitzar un cor de caramelles que va recórrer tot el poble cantant la sardana “La dansa de l’amor”. Dos anys després va néixer la nova coral integrada per la quasi totalitat dels nois joves de Sentmenat. Passat un temps d’incertesa, finalment s’aconseguí recuperar l’esperit claverià del cor i, fins i tot, es va poder recuperar l’estendard tot tapant, això sí, la paraula obrera amb un gran llaç. L’any 1964, el mestre Duran va deixar de fer-se càrrec de la direcció de la coral. Així, aquesta es va dissoldre.
Anys després i amb l’arribada dels primers ajuntaments democràtics, es va canviar el nom de diversos carrers de Sentmenat i entre ells, el passeig de la carretera recuperant el nom de Passeig de Josep Anselm Clavé. El mestre Josep Duran, que exercia de metge a Terrassa, va tornar a fer-se càrrec de la coral iniciant una nova etapa creant una coral mixta i un grup de cant d’havaneres. Amb la mort del mestre, la seva filla Maria-Pepa Duran Farriols es va fer càrrec de la direcció de la coral, i el seu fill Pere, músic i metge pediatre, es va fer càrrec del grup de cant d’havaneres.
Malgrat això, a començament de l’any 1988 i aprofitant una nova disposició legal, es va aconseguir la recuperació de la propietat i de la majoria dels locals.
L’any 1995, a causa del centenari de l’entitat, el Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar concedir a la Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca la Creu de Sant Jordi.
A partir de l’any 2013 es recupera l’activitat del teatre i l’any 2016 es crea per primer cop la programació estable d’arts escèniques.
En l’actualitat, la Societat (El Coro), està totalment reformat des del voluntariat gràcies a la secció de “La Patilla”. Així, esdevé el centre cultural de Sentmenat on els socis i sòcies poden gaudir de diferents activitats i Sentmenat d’una gran oferta cultural.
Llarga vida al Coro!
Juliol de 2023.