Un Ball centenari

El naixement del Ball de Gitanes no està documentat, però al s.XIX es possible que ja es fés. La primera documentació oficial que en tenim és una fotografia datada del 1916. Des de llavors hi ha hagut diferents parades i represes de la tradició, sigui per les guerres o per falta de mestres.El Ball de Gitanes a Sentmenat s’anomena “Ball de Plaça”. Cada any les colles es disolen després de les ballades per tornar-se a formar la temporada següent, de la mateixa manera, les coreografies també es varien cada any.
Actualment som entre 5 i 6 colles d’edats que van dels 3 anys fins a veterans, i això representa que som entre 70 i 80 balladors, i entre 5 i 6 mestres, a banda de col·laboradors. Es ballen el Pas festa, les Catxutxes (nosaltres n’hi diem “tia Coixa”), les Contradances (n’hi diem “pars de tres”), el Xotis, la Maixurca i la Jota. Les colles de més petitets no ballen totes les peces.

Participem a la Ballada del poble, pels volts de sant Jordi i a la Ballada de Montserrat. Puntualment, també en altres actes que s’organitzin al poble.

INSCRIPCIONS EN LÍNIA

Calendari 2024

DATES D’ACTUACIONS:
– Dissabte 20 d’abril de 2024, La Revetlla del Ball de Plaça.
– Diumenge 21 d’abril de 2024:
       . 16:30 h cercavila de les colles.
       . 17:30 h Ballada del ball de plaça.
– Diumenge 26 de maig de 2024, trobada de ball de Gitanes del Vallès a Montserrat.

Comentaris recents

No s'han trobat comentaris.