La Pedrera de Barcelona ha acollit aquest dimarts, 12 de desembre, el lliurament dels Premis Ateneus 2017. En la seva vint-i-vuitena edició, el certamen impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) ha donat visibilitat al moviment associatiu cultural català en una nit de gala. Els guardons reconeixen la tasca duta a terme per les entitats i associacions de Catalunya al llarg de l’any en sis categories diferents.   Amb 67 candidatures presentades en l’edició present, les iniciatives guanyadores del primer premi han estat: La nova web de La Cate, del Patronat de la Catequística de Figueres, amb el Premi a la Comunicació Associativa; Refugis, de la Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca de Sentmenat, amb el Premi a la Creativitat Artística; Espectacles amb intèrpret de llenguatge de sords, de Lluïsos d’Horta de Barcelona, amb el Premi a la Capacitat d’Innovació; Colla Castellera de Madrid, del Cercle Català de Madrid, amb el Premi al Foment de la Participació; Colònies “Cantarelles d’estiu”, de la Fundació Orfeó Lleidatà, amb el Premi Jove, Proposa!; Universitat Popular de Caldes de Montbui, del Centre, Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes, amb el Premi al Treball en Xarxa.   Lluís Puig: “Seguiu essent la cultura de base i més propera; la cultura de xoc total i absolut front del que ens toca viure” La Federació d’Ateneus va deixar una butaca buida reservada al Conseller de Cultura, Lluís Puig, el qual va fer arribar unes paraules al públic assistent a través d’un vídeo projectat durant la gala: “Encantat de poder-vos acompanyar en aquesta gala, encara que sigui en un format poc habitual. Cada any el jurat té més feina perquè les propostes que arriben són més enriquidores i agosarades. Us trobo a faltar molt, però tinc amb tots vosaltres la confiança de que seguiu essent la cultura de base i més propera; la cultura de xoc total i absolut front del que ens toca viure”. Salvador Casals: “Els ateneus són una rereguarda activa i mobilitzada que, en moments difícils, esdevé sempre un pilar de referència”. Salvador Casals, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, va exigir l’alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC, i el del vicepresident de la Generalitat de Catalunya i els consellers que segueixen empresonats. “Ens uns mesos molt complexos, els ateneus hem hagut de tirar endavant en el dia a dia enmig d’un mar d’incerteses, mentre manteníem encesa la flama de l’activitat, la reflexió i l’acció comunitària. Una rereguarda activa i mobilitzada que, en moments difícils, esdevé sempre un pilar de referència”. Juanjo Puigcorbé: “Als ateneus, nascuts al s. XIX, s’hi ha conservat l’esperit associatiu llibertari català, combatiu i en sortirem reforçats”. Per a Juanjo Puigcorbé, diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, “estem vivint un moment molt complicat però alhora, engrescador. Als ateneus, nascuts al s. XIX, s’hi ha conservat l’esperit associatiu llibertari català, combatiu i en sortirem reforçats. Ens mereixem entramar la nostra societat cap a un futur millor. Tenim una oportunitat històrica que no podrà aturar ningú”. Maria Àngels Blasco: “És un reconeixement a un grapat de persones que treballen dia a dia, organitzadament”. Per la seva banda, Maria Àngels Blasco, directora General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha afirmat que “amb gairebé 30 anys, els Premis Ateneus donen confiança i visibilitat a ateneus petits, sobretot, que sovint costa més que la seva activitat arribi a un gran públic. És un reconeixement a un grapat de persones que treballen dia a dia, organitzadament”. Bernat Valls: “Aquest país necessita d’associacions compromeses amb la cultura i els valors cívics de la societat catalana”. Bernat Valls, director General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, destaca “la qualitat del contingut de les candidatures presentades demostren la vitalitat d’un moviment que es projecta amb molta força. Aquest país necessita d’associacions compromeses amb la cultura i els valors cívics de la societat catalana”. Francesc Poch: “Els joves són palanca d’iniciatives culturals al llarg de la història”. “Els ateneus són vitals en el teixit cultural de les comarques del país. Als joves, potser els hi costa tenir una implicació de llarga durada, però és innegable que són palanca d’iniciatives culturals al llarg de la història”, segons Francesc Poch, director General de l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Fernando Pindado: “L’ateneisme és un bon exemple de com fomentar la participació de les persones en un projecte”. Fernando Pindado, comissionat de Participació i Democràcia Activa de l’Ajuntament de Barcelona, ha destacat que “l’ateneisme és un bon exemple de com fomentar la participació de les persones en un projecte, i aquestes són la garantia de que es mantingui en el temps. Premiar a les entitats és clau per a dotar-les de reconeixement”. El certamen, presentat pel reporter valencià de cultura popular Pau Benavent, va comptar amb un fragment de l’obra “Puig i Cadafalch, un croquis” (2017), interpretat per l’actor Sergi Mateu. Aquesta obra teatral, coproduïda per la Federació d’Ateneus i la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), està actualment de gira pels teatres d’ateneus. Durant l’acte, amb unes 230 persones assistents, també s’han reconegut amb diplomes els aniversaris destacats d’algunes entitats federades: Societat Coral Diadema Corberenca, Foment Hortenc, Unió Recreativa Maialenca i Ateneu Bisbalenc (100 anys); Ateneu Unió de Santa Coloma de Cervelló i Centre Sant Pere Apòstol (125 anys). La Federació d’Ateneus de Catalunya treballa, des de 1983, al servei de les associacions culturals sense ànim de lucre i actualment aglutina 175 entitats de tot Catalunya, algunes d’elles amb gairebé dos segles d’història. Són objectius principals de la Federació cohesionar, defensar i representar el moviment ateneístic català, així com oferir serveis per fer el dia a dia de les entitats associades més fàcil.     Entitats guanyadores de les categories dels Premis Ateneus 2017     Premi a la Comunicació Associativa 1r. La nova web de La Cate, del Patronat de la Catequística de Figueres 2n. El Batec, la revista d’Arenys de Munt, del Centre Moral d’Arenys de Munt 3r. Es pot viure sense cultura però no val la pena, de l’Ateneu de Manlleu  Premi a la Creativitat Artística 1r. Refugis, de la Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca de Sentmenat 2n. We are the world, del Cor Vivace del Cercle de Gràcia de Barcelona 3r. Festival Alícia de la Paraula i les Arts Avançades, de l’Associació Olesa Ateneu Premi a la Capacitat d’Innovació 1r. Espectacles amb intèrpret de llenguatge de sords, de Lluïsos d’Horta de Barcelona 2n. El teatre amb i per als avis, del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià de Barcelona 3r. Un brindis pel futur, del Círcol Catòlic de BadalonaPremi al Foment de la Participació 1r. Colla Castellera de Madrid, del Cercle Català de Madrid 2n. Sopa de pedres, del Círcol Catòlic de Badalona 3r. Aplecat. Mostra de Cultura Popular a Nou Barris, del Centre Cultural Els Propis de Barcelona   Premi Jove, proposa! 1r. Colònies “Cantarelles d’estiu”, de la Fundació Orfeó Lleidatà 2n. Artistes pedagogs, del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià de Barcelona 3r. Borges crema!, de l’Ateneu Popular Garriguenc de Les Borges Blanques   Premi al Treball en Xarxa 1r. Universitat Popular de Caldes de Montbui, del Centre, Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes 2n. Sa(bis). Alimentació i proximitat, de l’Ateneu de Manlleu 3r. Corals escolars, de l’Orfeó Badaloní           Marta Rius Gallart Responsable de Comunicació comunicacio@ateneus.cat www.ateneus.cat