El proper diumenge 22 de maig es farà la 20a etapa del camí català de Sant Jaume entre els pobles de Tornabous, a l’Urgell, i Linyola, al Pla d’Urgell.És una caminada de perfil pla que transcorre pels camps de conreu de la plana d’Urgell i que ens permetrà gaudir d’una de les joies de les comarques de ponent, l’Estany d’Ivars i Vila-sana, el més gran de Catalunya. En aquesta època de l’any podrem admirar la variada fauna que pobla l’estany. Abans d’arribar a l’estany creuarem dos municipis, Barbens i Ivars d’Urgell, on hi trobarem diverses joies arquitectòniques.Els principals llocs d’interès dels municipis que travessarem són:Barbens (el Pla d’Urgell)· Comanda de Barbens. S.XVI-XVIII.· Església de Santa Maria. Romànic i gòtic. S.XI i XVIII.· Eix c. Major, pl. Església, etc. Obra popular. Medieval.· Creu de Terme del Bullidor. Renaixement. S.XVI.· Església i castell del Bullidor. Obra popular. S.XIV i XVI. Ivars d’Urgell (el Pla d’Urgell)· Ermita de la Mare de Déu de l’Horta. Renaixement i barroc. S.XVI.· Parc de l’Ermita, on trobem el monument als herois del 1714.· Església de Sant Andreu. Barroc. S.XVIII.· Diverses cases i masos.Linyola(el Pla d’Urgell)· Centre històric. S. XVI i XIX.· Castell de Linyola, ara ajuntament. Renaixement. S.XVI (1577).· Església de Santa Maria. Gòtic. S.XIV-XVI i XVIII-XX.· La Font Vella.· Molí d’oli. Obra popular. S.XIX.· Diverses cases i masos.Però com ja hem dit abans el punt més important de la caminada serà l’estany d’Ivars i Vila-sana. A continuació una mica d’història de l’estany i les seves característiques principalsEstany d’Ivars i Vila-sana (Ivars d’Urgell i Vila-sana, el Pla d’Urgell)Estany amb major superfície de Catalunya. Situat en una conca endorreica (les seves aigües no desemboquen al mar sinó en estanys interiors).L’origen es remunta milers d’anys enrere. Era de poca profunditat i s’assecava sovint. El 1861 es construeix el canal d’Urgell  que rega la zona amb aigua del Segre, fa circular l’aigua en superfície i subterrània i l’estany comença a rebre aportació dels desguassos de canals de reg. Això comportà un gran augment de l’estany. El 1951, després de diversos intents, i en contra de la voluntat popular, s’asseca l’estany per crear zones de conreu. A partir dels anys 90 es comença a plantejar la recuperació de l’estany que culmina el 2009 quan es completa l’emplenament.Les característiques de l’estany són:· 126 ha de superfície.· 2,4 hm3 d’aigua.· 3,8 m de profunditat màxima.· 2.150 m de longitud per 730 m d’amplada màxima.· 25 illes de diferents formes i mides.· 8 ha de canyissar de depuració.· 3 km d’itineraris.Al fitxer adjunt trobareu un mapa del recorregut.