La vigília de Sant Jordi, diumenge, és el gran dia. Ja està tot apunt per a la Diada de Ball de Plaça de 2012. A les 17h els balladors més petits començaran a dansar al so del clarinet. Aquest any més de 150 balladors repartits entre els 3 i els 80 anys ballaran ‘Ties coixes’, Maixurques, pars de tres i jotes. L’edat en que s’inicia la primera colla és a partir dels 3 anys (P3) i la segueixen diverses colles infantils, la de joves (17-20 anys), la de promesos (25 en amunt), i la de casats (sense límit d’edat). El popular ‘Ball de Gitanes’ tindrà lloc a la plaça de la Vila a partir de les 17h de la tarda. Aquesta és una tradició històrica que es repeteix any rera any a diversos pobles del Vallès Occidental i el Valllès Oriental. A Sentmenat el coneixem com a ‘Ball de Plaça’ i està documentat com a mínim des del 1916, any del qual se’n conserva la primer fotografia. Després de la ballada a Sentmenat, les colles participaran com és habitual a la trobada que es fa anualment a Montserrat, que enguany tindrà lloc el 27 de maig.